Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Nieuwbouw NoM-woningen Padkamp - Roden

Project: Nieuwbouw NoM-woningen Padkamp - Roden
Opdrachtgever: Woonborg
Data / status: 2016-2017 / Gerealiseerd
Architect: Tjade Timmer

Aannemer: Paas BV

Bestaande situatie

De bestaande woningen zijn arbeiderswoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. En hebben door de slepende dakkapel een vriendelijk karakter. Deze zijn vervangen voor nieuwe woningen.

Analyse bestaande woningen

TTAB vindt het zeer belangrijk dat een project past in de context waar het zich bevindt. Hierbij wilde ik de zelfde vriendelijke archtiectuur terug brengen als wat er stond, maar moest het ook aansluiten op de reeds eerder gerenoveerde woning. 

10 Nul op de Meterwoningen

Het project omvat 2 gezinswoningen en 8 levensloopbestendige woningen, waarbij alle woningen door hoge isolatie en een uitgekiende installatie energie neutral zijn. Vanwege de smalle kavels is de begane grond ook uitgerekt, wat een toch een hele opgave was om een zo prettig mogelijke indeling te maken.

Voorontwerp

In het voorontwerp had de gezinswoning een verbrede dakkapel, deze is vanwege het bestemmingsplan veranderd in een 2lagen hoge voorgevel.  

Vogelvlucht Padkamp

De padkamp start met een 2-laagse volume wat goed aansluit naar de naast gelegen woningen. In de zijgevel zijn accentvlakken gemaakt met uitstekende dubbel hoge metselstenen. De gevelbetimmering van de verdieping sluit aan op de dakkapelen van de overige woningen. 

Glooiend straatbeeld

De nieuwe woningen voegen zich volledig in de architectuur en vormgeving tussen de bestaande woningen. Zo sluit het blok met de gezinswoningen aan op de bestaande 2-laagse woningen en de Levensloopbestendige woningen met de eerder gerenoveerde woning.

Geheel links de bestaande 2-laagse woning en geheel rechts de eerder gerenoveerde woning met daar tussen 2 nieuwe woningen.

Hoek Padkamp - Boskamp

Samen met de stedebouwkundige afdeling van de gemeente Noordenveld, is er naar de beste hoekverdraaiing van de Boskamp naar de Padkamp gezocht.

Boskamp
Doorlopende goot

De goot loopt door over de dakkapel en verbindt daarmee het dak met het dakkapel. 

Hoek Padkamp - Boskamp
Metselwerk

In de gevels zijn accentvlakken gemaakt met uitstekende dubbel hoge metselstenen. Het algemene metselwerk heeft een wildverband en de accentvlakken hebben kruis- of kettingverband.