Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Nieuwbouw NoM-woningen secr. Buiteveldlaan - Roden

Project: 28 Nieuwbouw NoM-woningen Padkamp - Roden
Opdrachtgever: Woonborg
Data / status: 2017-2019 / Gerealiseerd
Architect: Tjade Timmer

Bestaande context

Woonborg & TTAB vinden het zeer belangrijk dat een project past in de context waar het zich bevindt. Hierbij moest het ook vanuit de stedenbouwkundige randvoorwaarden van de gemeente Noordenveld aansluiten op de jaren-60 architectuur die rond om deze lokatie aanwezig is. 

Referenties Woonborg

Naast de referenties van de bebouwde omgeving, had Woonborg ook enkele referenties voor gedragen.

Referenties TTAB

Hierop heeft TTAB (op verzoek van Woonborg) ook een voorstel gedaan van referenties paasend bij de jaren-60 architectuur.

Schetsontwerp

Na de analyse van de buurt en de referenties heeft TTAB schetsen gemaakt van de 28 levensloopbestendige Nul op de Meter woningen in jaren-60 stijl.

Schetsontwerp

In de eerste schetsen is nadrukkelijk rekening gehouden met de architectuurkenmerken van de jaren-60, zoals: dakoverstekken, bloemvensters en dichte vlakken met metselwerk. Tevens moest er rekeningen gehouden worden met zonwerende constructies om de warmte buiten te houden.

De situatie

De locatie bied ruimte voor 28 Nul-op-de-Meter woningen in gevarieerde grote woonblokken en hebben een achterpad. Dit achterpad varieert van breedtes, waardoor je een vriendelijker karakter krijgt. 

Uitwerking ontwerp

Het ontwerp heeft een duidelijke connectie met de rest van de buurt. De woningen ademen dezelfde sfeer en elementen, zoals de dakkapellen met slepende kappen.

Uitwerking ontwerp

Aan de Secr. Buiteveldlaan wordt gespeeld met enkele dakkapellen en aan de P. van de Veldelaan met een overstek aan de straatzijde. 

Overstek t.b.v. zonwering

Aan de zuidzijde hebben alle woningen een overstek. De overstek aan de P. van de Veldelaan is aan de straatzijde en geeft het gevoel van een veranda.  

De Boskamp

Aan de Boskamp staan 4 2^1 kapwoningen. Hier zijn de karakteristieke jaren-60 bloemvensters en overige detaillering duidelijk te zien. Door de HWA van de dakkappelen donker bruin uit te voeren komt de witte belijning van de dakoverstek en goot helder naar voren.

Straat gevel Secr. Buiteveldlaan

De kopwoningen hebben een kleine variant van een bloemvenster aan de zijkant.

Zorg voor detaillering

Van dichtbij zie je de aandacht voor geleding in metselwerk en detaillering van de gevel. Er is gebruik gemaakt van verschillende verbanden en terugliggende kaders rond de kozijnen.

Detail

In de zijgevels zijn specifieke belijningen in het metselwerk en verspringende stenen opgenomen, om de gevel te laten te verbijzonderen.

Verhuurtekening

Om duidelijk te maken wat bij elke woning hoort, maakt TTAB specifieke tekeningen om te verduidelijken.

Verhuurtekening

Gevels en specificaties van een kopwoning.