Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Herbestemming 16 appartementen Vasalis - Roden

Project: Herbestemming Vasalis te Roden
Opdrachtgever: Woonborg
Data / status: 2014-2015 / Gerealiseerd
Architect: Tjade Timmer
Aannemer: Bouwbedrijf Tadema
Specifieke onderdelen: Faay wanden

Bestaande Begane grond

De begane grond huisveste 6 verschillende bijeenkomst- & Zorginstellingen, daar deze leegstonden is er voor gekozen om deze om te vormen tot 16 seniorenappartementen. 

Het atrium was mooi ruim en licht maar de entreehal (rechter foto) is juist heel laag en donker. Dit gaf een sober en niet welkom gevoel.

Nieuwe Begane grond

De wens van de opdrachtgever (Wooncorperatie Woonborg) was om 17 appartementen te bouwen. Dit zou de duidelijke bestaande hoofdentree ondermijnen  en daar ook voor alle appartementen inpandige buitenbergingen geregeld moest worden zijn dit er 16 geworden. Dit heeft geleid tot een goede indeling waar Woonborg zeer tevreden mee is.

De Hoofdentree

De buitenbergingen konden centraal bij de entree geplaatst worden en de hoofdentree kon gehandhaaft worden.

De indeling is dusdanig ontworpen dat er aan de buitengevel nagenoeg geen aanpassingen gemaakt moesten worden. De enige aanpassing is gemaakt aan de kop van het gebouw waarbij een inpandig terras en een grootte pui samen met donker metselwerk een groot gebaar maken.

De hoofdentree

Het liefst werk ik met daglicht, maar daar boven de entree 2 lagen woningen gelegen zijn  is dit mogelijk. Daarom heb ik gekozen voor een lichtstraat met "daglicht" panelen.
Deze bootsen buitenlicht na en zijn overdag ook helderder dan 's avonds. De entree is aantrekkenlijk, strak en licht, waarbij ook ruimte voor de bewoners gecreëerd is. 

Aan de kopsekant van het pand bij 4 appartementen is ook een lichtstraat gemaakt. Hierdoor blijft het overal licht van opzet. 

Hieronder ziet u een artikel die gestaan heeft in Bouwen in het Noorden #79 2016